Betűméret változtatása: Kicsi  Közepes  Nagy
Szürkehályog sebészetAlcon® AcrySof® ReSTOR® műlencse Szürkehályog sebészet
Szürkehályog sebészet

Szürkehályog műtét

Jobb látás egy jobb minőségű élethez

Ijesztő lehet, amikor szemorvosa szürkehályog

Szürkehályog: A szemlencse elszürkülése, "borússága". A szürkehályogos szemlencsén átjutó fény szóródik. Az eredmény elmosódott, nem fókuszált kép.

ot állapít meg, hogy az csak műtéti úton távolítható el. De ha megérti, mi is a szürkehályog, hogyan lehet eltávolítani, illetve, hogy milyen életminőség-javító eredmény érhető el a szürkehályog műtéttel, valószínűleg sajnálni fogja, hogy nem esett át már korábban a műtéten. A szürkehályog egészen a látás teljes elvesztéséig érhet, és semmilyen diétával vagy lézeres beavatkozással nem lehet megszüntetni. Mégis, jóval a mindennapi tevékenységek elvégzésében már zavaró mértékű szürkehályog kifejlődése előtt Önnek jelentős segítséget nyújthat a műtét.

Felkészülés a műtétre

A szürkehályog műtét az egyik legbiztonságosabb, leghatékonyabb sebészeti beavatkozás. Egyben az egyik legeredményesebb is.1 Miután orvosával eldöntötték, hogy műtétre kerül sor, orvosa megméri a szemét a beültetendő műlencse

Műlencse (IOL): Egy mesterségesen előállított lencse, melyet a szembe ültetnek, hogy pótolják a szürkehályog műtét során eltávolított borús szemlencsét.

 pontos törőerejének (dioptriájának) meghatározására.

Orvosa segít Önnek eldönteni, milyen típusú műlencse a legmegfelelőbb az Ön számára. Két alaptípusa van a műlencséknek. Mindegyik meghatározott módon javítja a látást. A monofokális

Monofokális műlencse Csak egy fókuszponttal rendelkező műlencse. Ezekkel a lencsékkel leggyakrabban a betegek távollátását állítják vissza.

 (egyfókuszú) műlencsék a látás egy meghatározott tartományába biztosítanak látáskorrekciót (jellemzően a távoli tartományba), míg a multifokális

Multifokális műlencse: Több fókuszponttal rendelkező műlencse, mely különböző távolságokra is éles látást biztosít.

 műlencsék a látás összes - közeli, távoli és köztes - tartományába biztosítják a látásjavítást. Lehet, hogy az Ön szeme is alkalmas az AcrySof® ReSTOR® műlencse beültetésére, mely egy fejlett, multifokális műlencse. Kérdezze meg kezelőorvosát, vajon az AcrySof® ReSTOR® műlencse-e a megfelelő választás az Ön számára.

lap tetejére

A beavatkozás

A szürkehályog műtét egy rövid, körülbelül 15-20 perces beavatkozás, mely után - intézménytől függően - pár órás pihenést követően, vagy másnap hazamehet a kórházból. Érkezésekor szemét valószínűleg szemcseppekkel és érzéstelenítővel kezelik, hogy a műtét közben a lehető legkevesebb legyen a kellemetlenség.

A beavatkozás során egy kis vágást ejtenek a szemen. A szemsebész egy kisméretű, töltőtollhoz hasonló eszközzel eltávolítja az elszürkült szemlencsét. Ezt végezheti AquaLase®* berendezéssel, mely kis vízimpulzusokat használ a szemlencse darabolására és eltávolítására, vagy egy ultrahangos eszközzel, mely széttördeli és eltávolítja az elszürkült szemlencsét. Ezen utóbbi eljárást fakoemulzifikációnak

Fakoemulzifikáció: "Fako"-nak is nevezett szürkehályog-eltávolítási módszer, melynek lényege, hogy egy vibráló, ultrahangos eszközzel finoman szétzúzzák a szürkehályogot és eltávolítják a szemből.

nevezik. A szemlencse eltávolítása után a szemsebész beülteti a műlencsét a szembe.


lap tetejére

A szürkehályog műtét után

A szürkehályog műtétet követően pihennie kell. Még aznap, vagy másnap hazamehet. Az első 24 órán belül orvosa meg fogja vizsgálni Önt. Szemcseppeket fog felírni, melyek megelőzik a fertőzéseket és segítik a gyógyulást. Előfordulhat, hogy néhány napig átlátszó szemtakarót kell viselnie a szemén, főként az éjjeli szemdörzsölés kiküszöbölésére.

lap tetejére

  1. Tények a szürkehályogról. Amerikai Nemzeti Szemészeti Intézet, Nemzeti Egészségintézetek, Egészség és Emberi Szolgálatok Osztálya. 2004. június.

* Az AQUALASE berendezés által használt technológia Dr. Mark S. Andrew és Mylina Lincoln-Andrew találmánya.

Szakkifejezések
Gördítse a nyilat a kiemelt szavakra, és elolvashatja azok magyarázatát. A szövegben szereplő szakkifejezések teljes listáját a szakkifejezések címszó alatt találja.