Betűméret változtatása: Kicsi  Közepes  Nagy
ReSTORAcrySof® ReSTOR® apodizált diffraktív műlencse
Szemüveg nélkül szabadon

Ajánlások

Sárdi József

Vissza a beteg ajánlásokhoz

"Több mint 50 évig voltam szemüveges. Aki nem volt szemüveges az nem tudja a hátrányait, mert előnye az csak annyi hogy azért nem láttam olyan rosszul. Hanem elkezdődött 3-4 évvel ezelőtt, hogy az eredeti szemüveggel nem tudtam olvasni. A távolba látással még nem volt különösebb gond. Elkezdtek halványulni a színek, és eljött egy olyan időpont, amikor a TV-ben nem tudtam az apró betűket elolvasni. Mondom a feleségemnek: vegyünk egy nagyobb TV-t, nem látom elolvasni a kisbetűket. Megvettük a nagyobb TV-t: azon se láttam a kisbetűket. Mondom, elmegyek, csináltatok egy jobb szemüveget, mert ez így már nem megfelelő. Elmentem az optikusomhoz. Ő azt mondta: adok másik szemüveget, ha akarod, de szürke hályogod van. Ha akarod, menj el szemorvoshoz, tudnak műteni, keress magadnak szemorvost. Így kezdődött.

Egy szemész orvossal felvettem a kapcsolatot és így kerültem kapcsolatba a ReSTOR lencsével. Ugyanis a szemész orvos tájékoztatott a különböző lehetőségekről. Felcsillantotta előttem azt a lehetőséget, hogy szemüveg nélkül élhetnék. Tehát olyan lencsét tudna beültetni, ami közel és távollátásra egyaránt jó. Hát ez nekem szinte hihetetlennek tűnt, hogy el fog tűnni a több mint 50 éves szemüvegem. Ez valami csodálatos dolog lesz.

A műlencsével való találkozásom édesanyám 10 évvel ezelőtti műtétjénél sikerült, anyut 10 éve műtötték. Azóta nagyon meg van elégedve a műtéttel, de sajnos TV-nézéshez szemüveget kell neki hordania, úgyhogy nekem mikor felmerült az a lehetőség, hogy egyáltalán nem kell szemüveget hordanom, nem is kellett gondolkozom, hogy vállalom-e a műtétet, természetesen vállaltam.

Készültem a műtétre. Izgalmas volt, de nem volt kellemetlen. A műtétről előzetesen jó tájékoztatást kaptam, mégis amikor műtétre került a sor, akkor ért a kellemes meglepetés, hogy még csak egy injekciót sem kaptam fájdalom csillapításnak csak csöpögtettek a szemembe. Műtét alatt a műtő orvos beszélgetett velem. Folyamatosan mondta, hogy mikor mit fog csinálni. Ez kellemes megnyugtató érzés volt. Az egésznek, mire igazán megijedhettem volna, már vége is volt.

Az első műtétem áprilisban történt, a másodikat augusztusban, tehát 1 éves a jobb szemem műtétje, bal szemem műtétje pedig augusztusban lesz egy éves. A tapasztalatok a következők: az első szemműtét után az a szemem nagyon jó látást biztosított. Megváltozott sok minden. Visszajöttek a színek, nagyobb lett a térlátás. De zavaró volt, hogy a másik szemem még mindig rossz, és lényeges életjavulásom akkor lett, amikor a másik szememre is megtörtént a műtét, ahol már annyira nem izgultam, mint az elsőnél. Augusztusi műtétem után mindkét szememmel - végre szinte azonnal a műtét után - jól láttam, sem előtte, sem azóta az én szemem nem fájt, most sem fáj. Ez volt talán az egyik legkellemesebb műtét, mert nekem műtétem már volt, de ilyen fájdalommentes még soha. Ezen kívül, megváltozott a környezet: végre zöld lett igazán a zöld, amit előtte a szürke hályog miatt már nem igazán tudtam élvezni. Megváltozott a táj; más lett az életem.

A műtét utáni életmód változásom alapján aktív ember lettem. Ez annyit jelent, hogy átadták decemberben a felújított uszodánkat, én december óta aktívan úszom. 3x-4x hetente másfél km-t, 1500 métert úszom, ez egészségileg karbantart, jelenleg ott tartok, hogy 18 kiló plusz feleslegtől sikerült megszabadulnom, nagyon-nagyon jól érzem magamat,

Az életmód változásomhoz hozzátartozik az is, hogy nem elég hogy a kocsiban jól látok, hanem amikor a boltba bemegyünk a feleségemmel és nem látja az apró betűs feliratot azon a bizonyos árucikken, odaadja nekem és az ilyen apró betűket ragyogóan el tudom olvasni. Újság olvasás, az pedig kérem bizonyos távolságról, közelebbről, távolabbról ugyanolyan jól látok. Nincs átmenet ahhoz, hogy távolba nézésből olvasásba megyek át a lencsével hanem azonnal kapcsol a szemem. Olvasni tudok és távolba tudok nézni. Ez egy nagyon jó dolog!

Biztonságban érzem magamat amióta ez a lencse van a szememben, vezetésnél, gyalog közlekedésnél, szebb világban közlekedek, látom a szép zöldet, látom a szép hölgyeket az utcán, a szép házakat, tudom élvezni a szép környezetet, az unokáimat meg tudom csodálni, mert ők a fontosak nekem, és ez visszaadta az életkedvemet. Hogy nem szürkeségbe borul a világ, hanem gyönyörű színeiben pompázik ismét előttem.

Úgy érzem, ha ismét ilyen helyzetbe kerülnék, habozás nélkül ezt a lencsét választanám, és mindenkinek bátran merem ajánlani!"

*Egyénenként eltérő lehet az eredmény.

Szakkifejezések
Gördítse a nyilat a kiemelt szavakra, és elolvashatja azok magyarázatát. A szövegben szereplő szakkifejezések teljes listáját a szakkifejezések címszó alatt találja.