Betűméret változtatása: Kicsi  Közepes  Nagy
Szürkehályog sebészet kérdésekAlcon® AcrySof® ReSTOR® műlencse Szürkehályog sebészet kérdések
Szürkehályog sebészet

A leggyakrabban feltett kérdések

Itt a betegeknek a szürkehályog műtéttel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseit olvashatja. Mint mindig, ez esetben is konzultáljon kezelőorvosával, ha bármilyen kérdése merülne fel a szürkehályog műtéttel kapcsolatban.

Ha az AcrySof® ReSTOR® műlencsével kapcsolatban van kérdése, kérjük, olvassa el az AcrySof® ReSTOR® GYIK oldalt.

lap tetejére

Csak műtéti úton kezelhető a szürkehályog?
Az, hogy szürkehályogja van, még nem feltétlenül jelenti, hogy el is kell távolíttatnia. A szürkehályog műtét csak akkor válik szükségessé, amikor Ön már elégedetlen látásával és szeretne jobban látni. Beszéljen orvosával, ha bármilyen kérdése merül fel látásával kapcsolatban.

lap tetejére

Fáj a szürkehályog műtét?
A műtét során alkalmazott érzéstelenítőknek és nyugtatóknak köszönhetően a műtét csak kis kellemetlenséggel jár.

lap tetejére

Elaltatnak műtét közben?
Mivel rövid ideig tartó beavatkozásról van szó, szükségtelen, hogy a műtét teljes érzéstelenítés

Érzéstelenítés: A műtét során jelentkező fájdalom enyhítését, csillapítását szolgáló gyógyszer. A lokális, vagy regionális érzéstelenítés csak bizonyos körülhatárolt területet érzéstelenít.

mellett történjen. Orvosa valószínűleg helyi érzéstelenítést fog alkalmazni, hogy szeme ne fájjon, ugyanakkor Ön éber állapotban maradhasson a műtét alatt.

lap tetejére

Ki végzi a műtétet?
A műtétet szemsebész végzi. A szemsebész munkáját szakasszisztensek és ápolók segítik.

lap tetejére

Mindkét szememben szürkehályog van. Egyszerre kezelik mindkettőt?
A második szemet általában több héttel az első szem után operálják. Mivel minden beteg esetében különböző a helyzet, ezt a kérdést kezelőorvosával kell megbeszélnie.

lap tetejére

Mennyi időt kell kórházban töltenem?
A beteg általában néhány órát tölt kórházban, vagy sebészeti központban, és rendszerint még aznap hazaengedik.

lap tetejére

Mennyivel a műtét után látok?
Minden beteg más, de az általános tapasztalat szerint a betegek már másnap elég jól látnak ahhoz, hogy autót vezessenek. Kérdezze meg kezelőorvosa véleményét az Ön műtét utáni látásjavulásáról.

lap tetejére

Mikor térhetek vissza mindennapi tevékenységeimhez?
A legtöbb beteg általában már másnap képes olyan mindennapi tevékenységek elvégzésére, mint az olvasás, vagy TV nézés, és kb. 2-7 nappal a műtét után már munkaképes. Az orvos óvni fogja a megerőltető tevékenységektől kettő, vagy több héten át. Mivel az eredmények különbözőek lehetnek, kérdezze meg kezelőorvosa véleményét az Ön számára legmegfelelőbb teendőkről.

lap tetejére

Tudok-e vezetni éjszaka a műtét után?
Az éjjeli vezetési képesség jóval a szürkehályog műtét után áll csak helyre. Azok a betegek, akiknek AcrySof® ReSTOR® műlencse van a szemében fénygyűrűt észlelhetnek a szembe jövő autók fényszórója és más fényforrások körül. Ez a jelenség általában enyhe, ritkán zavaró és jószerint idővel csökken.

lap tetejére

Kell-e szemüveget viselnem a műtét után?
Ez attól függ, milyen típusú műlencsét választott. A legtöbb betegnek nincs szüksége szemüvegre vagy kontaktlencsére a szürkehályog műtét után a távollátáshoz hagyományos, monofokális műlencse

Monofokális műlencse Csak egy fókuszponttal rendelkező műlencse. Ezekkel a lencsékkel leggyakrabban a betegek távollátását állítják vissza.

beültetése után, de olvasáshoz és közeli feladatok elvégzéséhez szükséges a szemüveg. A klinikai vizsgálatok során öt AcrySof® ReSTOR® műlencsét kapott beteg közül négynek soha, semmilyen tevékenységhez nem volt szüksége szemüvegre, sem közelre, sem távolra, sem köztes távolságra.

lap tetejére

Kiújulhat a szürkehályogom?
Nem, a szürkehályog, ha egyszer eltávolították, nem képes kiújulni. Mindazonáltal, idővel, egyes betegek kis mértékű látásromlást tapasztalhatnak a műtét után. Ez, az utóhályognak nevezett állapot minden típusú műlencse esetében előfordulhat. Az utóhályog egy egyszerű lézeres beavatkozással kezelhető.

lap tetejére

Vannak-e mellékhatások, kellemetlenségek?
Előfordulhat, hogy fényudvart

Fényudvar: Egy glóriaszerű, vagy holdudvarra emlékeztető elmosódott fénykör, mely fényforrások, pl. autóreflektor körül látható.

 , vagy káprázást tapasztal de ez ritka, és idővel rendszerint elmúlik. Köztes távolságra látása lehet, hogy nem lesz olyan éles, mint közelre, vagy távolra, bár a klinikai vizsgálatok során öt AcrySof® ReSTOR® műlencsét kapott beteg közül négynek semmikor nem volt szüksége szemüvegre. Mint minden műtéti beavatkozás során, bizonyos kockázat fennáll. Orvosával közösen mérlegeljék a várható előnyöket és kockázatokat, hogy eldöntsék, Önnek megfelelő választás-e az AcrySof® ReSTOR® műlencse.

lap tetejére

Ki lehet cserélni a lencsét, ha nem működik?
Bár nem valószínű, hogy erre sor kerül, szükség esetén lehetőség van a műlencse cseréjére. Kérdezze meg orvosát, mit tesz ilyen helyzetben.

lap tetejére

Mire kell vigyázni műtét után?
Minden beteg más, ezért feltétlenül kérje ki orvosa véleményét, hogyan vigyázzon szemére a műtét után. Orvosa megkérheti, hogy tartózkodjon a szem dörzsölésétől, vagy megerőltető tevékenységektől néhány héten át a műtétet követően.

lap tetejére

Kit kell felhívni, ha problémám adódik?
Azonnal hívja orvosát, ha bármilyen problémája adódik, különösen látásromlás, vagy fájdalom esetén.

lap tetejére

Szakkifejezések
Gördítse a nyilat a kiemelt szavakra, és elolvashatja azok magyarázatát. A szövegben szereplő szakkifejezések teljes listáját a szakkifejezések címszó alatt találja.